tisdag 28 januari 2014

Mot nya mål!

När man tycker att man fotograferat nästan allt intressant i sin omgivning, i mitt fall så innefattar omgivningen västra Blekingen och nordvästra Skåne, vad gör man då? Man blir tvungen att söka sig nya jaktmarker. Inte alla natursköna platser lämpar sig för året runt fotografering. En del platser fungerar bäst på våren vissa på hösten och andra på vintern. Så vårt resmål för dagen Hovs-hallar på västkusten kunde bli en totalflopp. Men hellre det än att åka ner till en känd lokal igen. Det var -3 grader, snålblåst och molnigt och de närmsta 4 timmarna skulle bli en utmaning i mer än att bara försöka få till ett par bra bilder. Området påminner en del om Gotlands raukar och man ser hur väder och vind tärt på berg och klippor. Färgskiftningarna på stenen är häftiga, gula, rosa, röda, turkost, svart och gråvitt. Från parkeringsplatsen så brantar det neråt och på vissa ställen är det stup så viss försiktighet anmodas. Riktiga skodon rekommenderas. Jag gillade stället och kommer att åka hit till våren igen. Nu vet jag ju lite om hur det ser ut och vi hann inte täcka mer än kanske 150m i bredd på en strand som säkert är 1km lång. Roligt att ha något att se fram emot...






 Denna klippformation döptes till FUCK U  ett kärt välkomnande med andra ord.....







Här ser man prov på de olika färgerna i berg och på sten







Vattenfickor i berget som frusit till is






Samma vattenficka i annan vinkel och i liggande format. Ett dilemma för en landskapsfotograf, vilken bild passa bäst och i vilket format?






Det karga och dramatiska landskapet. En människa i mitten på bilden skapar en viss storslagenhet i scenen






Tång och is adderar ytterligare färger till ett redan brett färgspektrum






Klippan till höger i bild döpte jag till  FUCK U 2  en trevlig avskedshälsning med andra ord eftersom detta var dagens sista foto.


torsdag 2 januari 2014

Att jobba med eller mot tiden....

Skillnaden mellan en filmkamera och en stillbildskamera är att du med stillbildskameran fångar ögonblicket. På moderna kameror ner till en åttatusendels sekund (1/8000) ! En filmkamera tar egentligen "bilder" hela tiden och man riskerar därmed inte att missa någonting. Men det är ju betydligt häftigare att ha lyckats fånga ögonblicket när du har en vanlig stillbildskamera. Otaliga är ändå de ögonblick som gått till historien genom att ha blivit fångade på en enda filmruta. Nu är snart film i kameran lika ovanligt som ärliga och uppriktiga människor. Nu använder vi den digitala sensorn istället. Fördelarna är långt fler än nackdelarna. För att inte glida för långt ifrån dagens ämne tid så spelar det ingen roll om man har film i sin kamera eller kör digitalt, resultatet blir detsamma. I motsats till vad många tror så kan man få ganska levande och aktiva bilder även i en stillbildskamera om man utnyttjar långa exponeringstider.
Man skulle kunna säga att man jobbar med tiden, inte emot den. bilderna här nedanför är tagna den 1:e Januari och vi pratar om tider mellan 8 och 30 sekunder. (Ett förtydligande: De flesta av dagens stillbildskameror har även filmfunktion, så gapet mellan en "riktig" filmkamera och en stillbildskamera har minskat).


Vi begynnande oväder är det idealiskt att fota med långa tider...







vattnet som forsar in mellan klipporna har bra fart....






Det vita skummet i vattnet fastnar som en läcker effekt...












Denna bilden hade varit betydligt lamare om den varit tagen en lugn dag










När vågorna slår in över land skapar det liv i bilden...










Samma bild som ovan men tagen ur en annan vinkel...










Det kostar att ligga på topp, här blev jag rejält blöt om fötterna när vågorna forsade in....
Den vita pricken lite till höger i horizonten är fyren på Tärnö









Den lilla vita pricken i högerkanten av horizonten är fyren på Hanö